News

19 October 2017

Award winning design for Norwich Development

Back

A mixed use district centre scheme designed by Whittam Cox Architects has won best design in the Commercial category at last night’s Norwich Design Society Awards. 

Designed and delivered by the practice, the 11 acre scheme consists of an ASDA retail store, non-food retail units, business units, community centre, gym and public house.

Working with long standing client ASDA, the priority was to design and develop a project that focused on quality with a distinct architectural language that would provide an identity for the area. The previous building on site, the Bally Shoe factory provided inspiration for the unique roof design, which references the silhouette of the factory’s saw-tooth roof.

The scheme, completed in 2016 also focuses on sustainability and the environment facilitating the scheme’s green credentials by allowing north light into the building to naturally illuminate the store and enabling the positioning of PV panels to maximise store efficiency.

Design Director Andrew Dabbs commented on the accolade, “We’re delighted to have been successful at tonight’s awards presentation. Owing to the prominent location of the site it was essential to create a sustainable district centre that remains a destination for the area. Winning best design by this local design society confirms we have achieved what we set out to do”.

The Norwich Society is an event organised every two years to recognise the best of modern architecture in the city.

When deciding the winners, the society’s judges looked for originality of design, the scale, use of materials, and the effect on the surrounding environment.

To learn more about the project visit http://whittamcox.com/projects/asda-store 

Share

Back